Dış mekan hava kirliliği sağlığı etkileyebileceği gibi iç mekan hava kirliliğinin de sağlık üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir. Modern toplumda yaşayan insanların büyük bir kısmı, zamanın çoğunluğunu kapalı ortamlarda geçirmektedir. Öğretmen ve öğrenciler, gündüzleri zamanın büyük bir kısmında okulda bulunurlar. Özellikle çocukların gelişen bağışıklık sistemleri ile çeşitli hastalıklara yakalanmaya karşı daha savunmasız oldukları bilinir. Dolayısıyla okullardaki iç mekan hava kirliliği potansiyel sağlık riski oluşturduğu için etkili bir şekilde kontrol edilmesi önemlidir. İç mekanlardaki hava kalitesi etkileri, hafife alınmamalı ve çocukların güvende olması sağlanmalıdır.
İyi bir iç mekan hava kalitesi etkileri ile çocuklar eğitilebilir ve birincil hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için ideal ortam oluşturulabilir. Zira yapılan araştırmalara göre sınıfa temiz hava girmesinin hastalıktan kaynaklı öğrenci devamsızlıklarını %3,4 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla sınıflar yüksek doluluk oranlarına sahip olduğu ve çocuklar birbirine yakın oturduğu için sınıflardaki temiz hava hastalıkları azaltmanın basit bir yoludur.
Okullardaki Hava Kalitesi Etkileri Nelerdir?
Okullardaki hava kalitesi etkileri arasında birçok sağlık sorunu olabilir. Okul ortamında partikül maddeye maruz kalmak çocuklar arasında solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan çeşitli çalışmalar iç hava kalitesinin sağlık üzerindeki etkilerini gözler önüne sermektedir. Portekiz’in Coimbra eyaletinde yapılan araştırmada 51 sınıf ve 1.019 sınıf değerlendirilmiştir. Değerlendirilmeye alınan öğrencilerin sosyal ve davranışsal özellikleri, ailede sigara içilip içilmediği sorulmuştur. Bununla beraber okullardaki hava kalitesi de değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre okulların hava kalitesinde özellikle sonbahar ve kış aylarında yüksek oranda karbondioksit konsantrasyonları belirlenmiş ve bunun çocuklar açısından sağlık riski oluşturduğu ifade edilmiştir.
Çocuklarda görülen yaygın semptomlar ve solunum yolu hastalıkları arasında rinit, hapşırma, hırıltılı solunum ve astım olduğu gözlenmiştir. Toz akarları, küf ve haşereler gibi alerjenler okullarda yaygın bir şekilde bulunurlar. Kapalı ortamlarda bu tür alerjenlere maruz kalmanın astım semptomlarını tetiklediği de bilinmektedir. Bu araştırma sonucu iyi hava kalitesinin önemini göstermiştir.
Okullarda Hava Temizleyici Kullanmanın Önemi
Okullardaki hava kalitesi her öğretmenin, öğrencinin ve personelin sağlığını ve refahını etkiler. Dolayısıyla her iç mekanda olduğu gibi okullardaki hava kalitesinin önemi de göz ardı edilmemelidir. Yapılan bir pilot çalışmada sınıf tabanlı bir hava temizleyicisinin özellikle iki önemli iç mekan partikül kirleticisi olan PM2.5 (Partikül Madde) ve siyah karbonu azalttığını göstermiştir. Hava kirleticilerine maruz kalmanın çocuklarda astım morbiditesini artırdığı bilinmektedir. Çocukların günün büyük bir çoğunluğunu okulda geçirdikleri düşünüldüğünde sınıf içi kirleticilere maruz kalmaları astım morbiditesi için önemli bir risk faktörü olarak görülür. Yapılan çalışmalar, sınıf tabanlı hava temizleyicisinin etkilerini ortaya koymuştur. Okullarda hava temizleyici kullanmak iç mekan hava kalitesini artırarak çocuklar için temiz ve sağlıklı hava oluşturabilir. Araştırmalara ek olarak hava temizleyicisinin PM2.5’i gidermede daha etkili olduğu görülmüştür.