İnsan sağlığını etkileyecek kirleticilere ev sahipliği yapan iç mekanlar, insanların çeşitli kirleticilere maruz kalmasını sağlayabilir. Kirleticiler, dış ortamdan kaynaklanabileceği gibi yemek pişirme, ev eşyaları, temizlik malzemeleri ya da tüketici ürünleri gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. İç mekanlarda yaygın bir şekilde bulunabilen küf ve polenler, uçucu organik bileşikler ve partikül maddeler, zamanının çoğunu iç mekanlarda geçirenlerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kapalı ortamlardaki havayı iyileştirmek için farklı stratejiler geliştirilmektedir. En etkili stratejiler arasında kirletici kaynaklarını azaltmak yer alsa da hava temizleyicisi kullanım alanlarının da daha sağlıklı solunabilir havaya sahip olduğu bilinmektedir. Hava temizleyicisi filtreleri ile temiz hava solunabilir. Özellikle bahar aylarında polenlere, küf sporlarına veya yeşilliklere karşı hassasiyeti olan kişilerin nefes darlığı, öksürük ve alerji atağı gibi hissettiği belirtiler azaltılabilir. Astım ve alerji riskinin düşürülmesi sağlanabilir. Fakat hava temizleyicilerin etkinliğini hissedebilmek için alırken bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.
En Etkili Sonuç İçin Hava Temizleme Cihazı Tavsiyesi
Kapalı alanlarda havanın temizlenmesi için tasarlanan hava temizleme cihazları, farklı modellerde üretilmektedir. Farklı alternatifler ile sunulan modeller arasında seçimde bulunurken evlerin metrekare büyüklüğü göz önünde bulundurulabilir. Ayrıca bazı hava temizleyici ambalajlarında CADR ifadeleri yer alabilir. Bu ifadenin Türkçe açılımı Temiz Hava Dağıtma Derecesi’dir. Dolayısıyla kapalı ortamdaki küçük parçacıkların çıkarılmasını sağlamak için yüksek CADR’ye sahip bir hava temizleme cihazının kullanılması önerilir. Ayrıca hava temizleyicisi kullanım alanları, seçilen cihazın boyutu ile yeterince uyumlu olmalıdır. Doğru hava temizleyicisi filtreleri kullanmak için odanın uzunluğu ve genişliği çarpılabilir. Elde edilen sonuca uygun olarak önerilen hava temizleme cihazı alınabilir. EPA tarafından ortamdaki uçucu organik bileşiklerin giderilmesi için kapalı ortamdaki gazları çıkarabilecek şekilde tasarlanmış aktif karbon filtreli bir hava temizleme cihazlarının seçilebileceği dile getirilir. Taşınabilir hava temizleyicisi kullanım alanları için en çok vakit geçirilen odalar tercih edilebilir. Ancak yerleştirirken hava akışının diğer eşyalar tarafından engellenmeyecek şekilde yapılması önerilir.
Hava Temizleyici En İyisi Nedir?
Bina içinde kullanılması için tasarlanan hava temizleme cihazları farklı çeşitlerde üretilmektedir. Hava temizleyicisi kullanım alanları oldukça geniştir. Evde, ofiste ya da yoğun bir şekilde vakit geçirilen herhangi bir kapalı mekanda etkili hava temizleyicisi filtreleri kullanılabilir. İç mekandaki kirleticilerin giderilmesine katkı sağlamaları için üretilen elektrostatik çökeltici hava temizleyici, plazma hava temizleyici, iyon ya da ozon jeneratörlerinin ve UV lambalarının istemeden de olsa çalışmalarının yan ürünü olarak ozon üretebilecekleri ifade edilir. EPA ve ASHRAE’ye göre ise ozon insan sağlığını tehdit edebilir. Bundan dolayı kapalı ortamlarda hava temizleme yöntemi olarak ozon üreten hava temizleme cihazlarının kullanımından kaçınılması önerilir. Taşınabilir hava temizleyicileri genellikle HEPA filtrelerine sahiptir. Bir tür mekanik filtre olan HEPA filtresinin çoğu toz, poleni ya da toz akarı gibi alerjenleri yakalayabileceği dile getirilir. Açılımı Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı’dır. Farklı şekillerde sınıflandırılan bu filtre çeşidi için sunulan seçenekler içerisinde True HEPA filtre yer alır. Birçok partikülün filtrelenmesini sağlayacak True HEPA filtre ile 0,3 um boyutundaki küçük partiküllerin %99,97 gibi bir oranda yakalanması sağlanabilir. HEPA hava temizleyicisi kullanım alanları içerisinde yer alan kirleticilerin azaltılması ile birlikte özellikle alerji belirtilerinde ve astım semptomlarında azalmalar gözlemlendiği birçok araştırma sonucu ile ortaya konulmuştur.