İç mekan hava temizleme cihazları, çoklu filtre sistemleri ile iç mekandaki havayı kirleticilerden ve hoş olmayan kokulardan temizleyen cihazlardır. Doğru seçilen ve özel olarak geliştirilen filtreleme sistemine sahip hava temizleme cihazı tozları ve kimyasal kirleticileri ortamın havasından uzaklaştırabilir.
Daha sağlıklı solunabilir bir ortam oluşturmaya yardımcı olabilir. UV hava temizleme cihazı da iç mekanlardaki kimyasal kirleticileri, küf ve havadaki patojenleri etkisiz hale getirmek için tasarlanan bir cihaz olup UV ışığı ile mikroorganizmaya nüfuz ederek ölümüne sebep olur. Fakat etkinliği için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Ayrıca ultraviole filtre zararları olduğundan dolayı kullanımı kritiktir.
UV Hava Temizleme Cihazı Kullanmanın Etkileri
Ultraviyole antiseptik ışınlama cihazları, UV lambaları kullanılarak tasarlanan cihazlar olup uzun ve kısa dalga ile ortamdaki kimyasal kirleticilerin yanı sıra mantar sporlarını ve yüzeydeki ya da havadaki parçacıkların giderilmesini sağlayabilir. Fakat ultraviyole ışınların yalnızca ulaşabildiği yerleri dezenfekte ettiği ve ulaşamadığı yerleri dezenfekte edemediği bilinmektedir. Cihazların mikroorganizmalar üzerinde etkin olabilmesi için kontrollü bir şekilde kullanılması ve cihazın yeterli lamba gücüne sahip olması önemlidir. UV-C lambalar, mikroorganizmalar üzerine kısa mesafeden uygulanması gereken cihazlardır.
Bununla birlikte Ultraviyole antiseptik ışınlama cihazları kimyasal kirleticilerin yaşanılabilirliğini azaltırken küf sporları üzerindeki etkinliğinin az olduğu bilinmektedir. UV temizleyicilerinin etkinliğinin yanı sıra ne kadar güvenli olduğu da tartışılmaktadır. Sağlık üzerindeki birtakım olumsuz etkiler de Uv filtre zararları içerisinde yer alır. Dolayısıyla kullanmadan önce bazı dezavantajları dikkate alınmalıdır. UV-C ışınlarına uzun süre maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.
Hava Temizleme Cihazında Ultraviyole Kullanmanın Dezavantajı Nedir?
Bir tür radyasyon olan ultraviyole ışık, dalga boyuna göre A, B ve C olarak birbirinden ayrılır. Güneşten yayılan ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle Ulrtaviyole-C ışınının en tehlikelisi olduğu dile getirilir. UV- C yapay olarak üretilebilen de bir ışın olup ortamdaki havanın temizlenmesinde tercih edilir. Ultraviyole lambasının sokakta, evde, caddede ya da herhangi bir açık alanda kullanılmasının riskli olduğu ifade edilir. Zira ultraviyole filtre dezavantajı arasında göz ve cilt hasarı bulunmaktadır. UV-C ışıklarını filtresiz olarak kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Uv filtre zararları arasında ayrıca ozon yayılımı yer alır. Hava ile etkileşim sonucu ozon (O3) yayan UV-C lambalı cihazlar, insan sağlığı için zararlı etkilere sahiptir. Ozon, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi sorunlara sebep olabilir. Ozon renksiz bir gazdır ve solunum yollarını tahriş ederek insan sağlığını tehdit edebilir. Öksürüğe neden olabileceği gibi astımın tetiklenmesini de sağlayabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise bu tür cihazların dışarıya ışık sızdırmamasıdır. Aksi takdirde dışarı sızan ışıklara uzun süre maruz kalmak cilt kanserine sebep olabilmektedir.