Hava, insanlığın temel yaşamsal kaynakları içerisinde yer alır. Dolayısıyla hava kirliliğine uzun süre maruz kalmak herkes için sağlık tehdidi oluşturur. Zira kişi nefes aldığında oksijen ile akciğerler, kan dolaşımı ve diğer organlar etkilenirler. İnsanların yaşam ve çalışma alanlarındaki konfor, hava kalitesi ile bağlantılı olduğu için solunan havanın temiz olması yaşam için oldukça faydalıdır. Aksi takdirde hava kirliliği öksürükten kaşıntılı gözlere hatta solunum ile bağlantılı birçok hastalığa sebep olabilir. Peki yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyecek hava kalitesi nasıl yükseltilir?
Hava Kalitesi Nedir, Kirletici Faktörler Nelerdir?
Hava kalitesi, havanın ne kadar temiz olduğunu veya ne kadar kötü olduğunu belirleyen ölçüdür. Kötü hava kalitesi hastalık ve üretkenlik kaybına yol açarken iyi hava kalitesi ile sağlıklı ve kaliteli bir yaşam alanı oluşturulabilir.
Hava kirleticileri kişilerin konforunu ve sağlığını olumsuz yönde etkileyerek birtakım hastalıkların ya da alerjilerin oluşmasına sebep olabilirler. Evlerde, restoranlarda, ofislerde ve eğlence tesislerinde genellikle bulunan kirleticiler arasında şunlar yer alır.
Oda Hava Temizleyici Faydaları Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen bilgilere göre temiz hava solumak çeşitli hastalık risklerinin azalmasını sağlamaktadır. Günümüzde artan hava kirliliğine rağmen ev hava temizleyici seçenekleri ile temiz hava solunabilir ve sağlık ile birlikte yaşam kalitesi artırılabilir. Zira polen, küf sporları, toz akarları ya da yeşilliklere karşı duyarlı olan kişiler, yaşam alanlarındaki havanın kalitesini bu cihazlar ile iyileştirerek nefes darlığı, astım, alerji ve öksürük gibi yaygın belirtilerin görülme sıklığını azaltabilir.
Kirleticiler, alerji ve astım semptomlarının yanı sıra kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi sonuçlara da sebep olabilir. İç mekân hava kirleticilerini testlerden geçmiş yüksek verimli ev hava temizleyici seçenekleri ile giderebilirsiniz. Evin havasını taze tutarak sağlık için tehdit oluşturan unsurları ve kokuları temizleyebilirsiniz. Alerjileri hafifletirken uyku kalitenizi de artırabilirsiniz.
Evden çalışırken üretkenliğinizi artırabilirsiniz. Zira solunan hava beyin sağlığını da etkilemektedir. Bundan dolayı çalışılan ortamın hava kalitesini ev tipi hava temizleyici ile temizleyerek hava kalitesini olması gereken ideal düzeyde tutabilirsiniz.
- Karbon monoksit
- Uçucu organik bileşikler
- Kükürt dioksit
- Ozon
- Ev kimyasalları
- Nitrojen oksitler
- Radon
- Tütün dumanı
- Mantar
- Küf
- Bakteri
- Hayvan Kılları
Verimli Bir Şekilde Hava Kalitesi Nasıl Yükseltilir?
Hava kalitesinin önemi günden güne daha iyi anlaşılırken hava kalitesi nasıl yükseltilir sorusu birçok kişi tarafından merak edilmeye başlanmıştır. Zira kirli mekanlarda durmak göz sulanmasından baş ağrısına, halsizlikten havadan kaynaklı ağır hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Ayrıca kötü hava kalitesinin üretkenlik kaybına neden olduğu bazı araştırmalar ile ortaya konmuştur. Kötü hava kalitesi, kötü koku ve çalışanların rahatsız hissetmesine sebep olabileceği için bu durum şirketler açısından olumsuz bir etkendir. Peki hava kalitesi nasıl yükseltilir?
- Hava kalitesini yükseltebilmek için iç ortam havasını kirleten kaynaklar belirlenebilir. Böylelikle sağlığa zararlı unsurların ortaya çıkması kaynağının belirlenmesi ile azaltılabilir. Bu şekilde hava kalitesi nasıl yükseltilir sorusu cevap bulabilir. Bunun için çevre dostu olmayan temizlik malzemelerinin yerine kokusuz çamaşır deterjanlarının tercih edilebileceği belirtilir. Deodorant gibi sprey kutularından uzak durulması gerektiği dile getirilir. Başlı başına sağlık riski arasında gösterilen sigara ve tütün dumanının özellikle kapalı mekanlarda içilmesinden kaçınılması gerektiği ifade edilir. Tüm bunlar haricinde alerji, astım ve saman nezlesi olanların hastalık riski artabilir. Bundan dolayı kişiler yatak takımlarını sıklıkla yıkama ve düşük emisyonlu süpürgeler ile halı temizliğini yapma gibi yöntemlere başvurabilirler.
- Hava kalitesi nasıl yükseltilir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise yeterli havalandırmanın sağlanıp sağlanmadığından emin olmaktır. İç hava kalitesinin uygun düzeyde olması için etkili yöntemler arasında yer alan havalandırma ile temiz dış hava iç ortama verilir. Fakat havalandırmanın düşük kirletici konsantrasyonuna sahip dış hava ile yapılmasına dikkat edilmelidir.
- Havanın kaliteli bir şekilde filtrelenmesini sağlayacak bir cihaz seçmek hava kalitesi nasıl yükseltilir sorusuna yanıt olabilecek başka bir alternatiftir. Pek çok açıdan kullanışlı hava temizleme cihazları ile odanın içerisindeki bakteri ve partikül gibi kirleticilerin temizlenmesi sağlanır. HEPA filtreli portatif hava temizleyiciler, taşınabilir formları ile gerekli ortamlara yerleştirilebilir ve alandaki kirleticilerin azaltılmasında rol oynayarak daha sağlıklı ortamlar oluşmasına katkıda bulunabilirler.